Invitați

Ruxandra Burcescu

MARIA RUXANDRA BURCESCU s-a născut în 1989 în orașul Giurgiu. A urmat cursurile facultății de Comunicare și Relații Publice în cadrul SNSPA. În 2016, a început colaborarea cu Republica.ro iar, ulterior, au urmat colaborări cu mai multe publicații printre care Liternet și Dilema Veche. În 2017, a obținut un premiu la Gala Superscrieri, secțiunea articol de opinie, iar în 2018 a fost nominalizată la Premiile de Presă Europene.

Tot în 2018, a câștigat o bursă de mentorat cu Marius Chivu și Florin Iaru în cadrul programului ”Prima Carte” al Fundației Friends for Friends. În 2021 a publicat o proză scurtă în antologia Kiwi – Sosiri/Plecări. În 2022 a debutat cu romanul ”Instabil”, nominalizat la Premiile Observator Cultural și Premiile Sofia Nădejde, și câștigător al Premiului de Debut Agenția de Carte. În prezent, romanul este în curs de traducere și va apărea la editura Pegasus Boek din Olanda.

În 2023 a publicat proză scurtă în antologiile Kiwi – Trecuturi, coordonată de Marius Chiviu și Retroversiuni, coordonată de Cristina Ispas. Proza ”Goldanii Gândului”, publicată în Kiwi – Trecuturi, a fost pusă în scenă în cadrul spectacolului ”Antologia Dispariției” de Radu Afrim. A obținut una dintre Bursele de Creație Literară ale Fundației Cărturești pentru al doilea roman care este în lucru în prezent.

Fluturii se izbeau de becul din foișor. Își imagină cum își ardeau aripile, puțin câte puțin, lăsându-și praful pe sticla încinsă. Întinse mâna și prinse unul care încă avea putere să se zbată între degetele lui. Îl apropie de ochi, uitându-se la modelul de pe aripi, imaginându-și arsuri microscopice pe spatele lor. Când ies din pupă, fluturii sunt perfecți. Dar după o oră, două, de zbor își strică aripile printre frunze, solzii fragili se rup și poți să îți dai seama cu ochiul liber dacă exemplarul pe care îl ai în mână e un fluture nou sau unul care are deja câteva zile și urmează să moară.

Cel pe care îl ținea în mână Lucian avea corpul lunguieț, acoperit cu același praf care era și pe aripi. O creatură a nopții a cărei singură utilitate era să fie mâncată de alte specii. Iar dacă nu ajungea hrana vreunei păsări, mânată de instinct își depunea ouăle și murea oricum. Din ouă ieșeau larve care, dacă supraviețuiau, ajungeau crisalide și, într-un final, fluturi, iar ciclul se relua. Practic, o creatură al cărei unic scop era să moară iar, dacă putea, să aducă pe lume alți fluturi pentru hrana păsărilor. Lucian îl aruncă peste gardul foișorului și își mai turnă un pahar din sticla de pe masă.

Dar nici măcar dulceața coniacului cu miere nu îi putea alunga gustul amar din gură. Ca de obicei, Nadia îl îmbrățișase înainte să se ducă la culcare și îi urase noapte bună. Dar discuția din mașină a schimbat ceva între ei. A fost pentru prima dată când a simțit dezamăgire în vocea ei. Când a pus la îndoială ce a făcut el. Nu-i plăcuse de la început ideea ca ea să îl însoțească în campanie, dar până acum fusese bine. Ba chiar prezența ei îi dădea forță, era suficient să se uite în ochii ei și ar fi mers și pe cărbuni încinși. Dar azi apăruse o fisură între ei.

Lucian, care își bazase întreaga carieră pe a observa oamenii, dorințele și, mai ales, fricile lor, nu se amăgea. Întrebarea Nadiei nu fusese doar o curiozitate, era o crăpătură microscopică, întocmai precum arsurile de pe aripile fluturelui. Brusc, nu mai erau perfecți. El nu mai era perfect în ochii ei.

Cu mulți ani în urmă, într-o altă viață, își dăduse seama că fiica sa îl urăște. În ochii Adelei nu fusese niciodată perfect. Când se născuse ea, încă locuia în București. De un an începuse cursurile la Școala Militară de ofițeri activi a Ministerului de Interne, Direcția I de Informații Interne. Le-a trimis pe amândouă la părinții Smarandei, care locuiau în Jilava și venea în permisie să le vadă. De mică fusese un copil dificil, plângea mult, iar el era obosit și nu avea răbdare. După ce a mai crescut, s-a înhăitat cu copiii din zonă și își petrecea toată ziua cutreierând câmpurile și pădurea, ca o sălbăticiune. Când a venit odată acasă și a vazut-o murdară, nepieptănată și cu genunchii zdreliți, a hotărât că e momentul să le ia la București. Abia avea cinci ani și urla ca un pui de tigru în cușcă, dând cu pumnii în luneta mașinii în timp ce se îndepărtau de casa bunicilor.

Cu timpul i-a fost clar că Adela avea în ea o îndârjire de animal sălbatic. Se bătea cu alți copii, nu era în stare să își păstreze hainele curate, avea mereu julituri pe picioare și în coate și trebuia să o țină încuiată în camera ei ca să-și facă temele. El a încercat să o educe, dar tot ce a reușit a fost să o facă să îi fie teamă de el. Și asta era mai bine decât nimic, totuși. De frica lui a învățat să se abțină, dar o surprindea, uneori, pândindu-l cu ochi răi. Apoi, când Adela avea cincisprezece ani, s-au mutat la Giurgiu și de acolo lucrurile au luat-o razna și mai rău. Nu mai era suficient să o încuie în camera ei, a trebuit să îi monteze gratii la geam pentru că fiica-sa ieșea noaptea, pe ascuns, și își petrecea timpul cu toți nespălații din oraș. Nici cureaua nu o mai speria. Nu mai țipa când o bătea, doar încasa loviturile în liniște, cu o privire obraznică, încărcată de ură. Era un hău între ei, o prăpastie umplută cu ura Adelei și cu disprețul lui Lucian pentru fiica în genele căreia se strecurase sălbăticia bunicii.

Oricât a încercat Lucian să ajungă la ea, cu vorba bună sau cu bătaia, nu a reușit. Privind în spate, fiecare moment cu fiica sa a fost o luptă, o încrâncenare teribilă care i-a măcinat viața până în momentul când a apărut Nadia. De la început Nadia a fost fiica lui mai mult decât a ei. Frumoasă, fragilă, inteligentă și curioasă, a iubit-o din primul moment când a văzut-o. A iubit-o cum nu a putut niciodată să-și iubească fiica și cum nu știa că poate iubi o altă ființă. Iar ea i-a întors iubirea asta înzecit, i se cuibărea în brațe și se uita la el nu cu frică, nu cu ură, ci cu admirație. Acolo unde Adela fusese o pată de întuneric, Nadia adusese cu ea lumina. La patruzeci și trei de ani, Lucian a învățat ce înseamnă să fii tată și, de atunci, fiecare moment al vieții lui a fost dedicat Nadiei.

Iar în seara asta, singura ființă din lume pentru care ar fi dat orice, l-a privit cu dezamăgire. Și, pentru prima dată în viața lui, îi era teamă. Trebuia să astupe fisura, nu avea de gând să o lase să îi alunece printre degete.

Ruxandra BURCESCU

romanul ”Instabil” de Ruxandra Burcescu, Editura Humanitas, 2022

Paula Erizanu

foto: Alex Coman

PAULA ERIZANU (n. 1992) este scriitoare și jurnalistă. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities din Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o (Cartier, 2011, ediție trilingvă). Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernate Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și Premiul pentru cea mai populară carte al Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, de asemenea, fiind nominalizată la Premiile Observator cultural, categoria debut. A primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de la Leipzig. A urmat volumul de poezie Ai grijă de tine (Charmides, 2016). Din 2019, Paula Erizanu a coordonat, împreună cu Alina Purcaru, antologia Un secol de poezie română scrisă de femei, apărută la Editura Cartier în trei volume. Tot la Cartier, în 2021, aceasta a publicat romanul istoric Ard pădurile, scris cu ajutorul bursei Central European Initiative. Cartea a fost nominalizată la Premiile Sofia Nădejde și la Festival du Premier Roman din Chambery, Franța. A primit Premiul Tânărul Scriitor al anului 2021 pentru ”Ard pădurile”, Editura Cartier.

Colaborează cu BBC, The Guardian, Financial Times, London Review of Books, Observator cultural, Dilema veche, Scena9 ș.a. În 2019, a fost nominalizată la premiul Jurnalista de cultură a anului în cadrul competiției britanice Words by Women.

 ***

În perioada aceea, se tăiau viile pe-un capăt, căci Gorbaciov încerca să lupte cu alcoolismul. Tot atunci au început să se dea telenovele la TV… Lumea fugea acasă de la câmp, își pierdea papucii pe drum, prin ogradă, doar, doar să reușească să îi vadă pe Jose Armando și pe Mariana în casele lor mari, frumoase și colorate, nemaivăzute pe aici. Lacrimile curgeau pe obraji. Ochii rămâneau țintuiți în ecran, însă gândurile cine știe unde zburau. Părinții au început, pentru prima dată, să le spună și ei copiilor că îi iubesc.

Pe cuptorul de la Muzeul Literaturii din Uniunea Scriitorilor, agentul KGB Iurie Roșca aduna genți pline cu bancnote oferite de cei care făcuseră sute de kilometri pentru a fi în Piața Marii Adunări Naționale și a lupta pentru limbă, alfabet, democrație și dreptul de a vorbi despre durerea lor și a familiilor lor. Banii adunați se duceau pe taxiuri și femei. (Ani mai târziu, o să vedem o altă agentă strângând bani de la pensionare pentru lac de păr, în timp ce ea va purta paltoane Prada.)

Mulți și-au pierdut banii agonosiți timp de zeci de ani într-o noapte. Fabricile se închideau. Șmecherii își luau lor grosul, creând companii surori și lăsându-i pe bieții oameni fără nimic din ce au strâns o viață întreagă.

Mama era gravidă cu mine și ieșea din troleibuz ca să vomite la un copac, apoi se urca iar.

Scutece nu se găseau, nimic nu se găsea. Coada la pâine creștea.

Țara și-a declarat independența. Apoi a început războiul. Rușii au oprit gazul și atunci orășenii ieșeau în curți să facă de mâncare, la foc de tabără. Țăranii cum au trăit, trăiau și atunci, din roadele pământului, făcând focul cu lemne din pădure sau mai ales cu ciocleje crescute de ei. Cam atunci m-am născut eu. Printre zgomotele bombardamentelor care se auzeau de la aproape o sută de kilometri distanță.

Era vineri seara. Era întâi mai și mama fusese la carusel, cu tata și cu nașii. Doctorul îi luase cărticica medicală, să o copieze pe curat. Așa că ea a fost pusă în salonul cu femei fără documente. Bărbaților nu li se dădea voie în maternitate. Tata m-a văzut eventual pe geamul cam murdar. Iar doctorii erau toți la ultimul episod al serialului Sclava Isaura. Sau poate era alt serial. Mama a născut cu o stagiară. Avea lapte mult și îl dădea și altor copii din salonul comun, sub privirile pline de ură ale mamelor fără lapte.

Tot atunci au început a se vinde gume, Chuppa Chupps și Kinder Surprise la tarabe. Apoi abțibilduri cu Madonna cu sutienul ei țuguiat, cu cei o sută unu de dalmațieni ai lui Disney, cu Natalia Oreiro.

Nemți care au plecat de aici în al doilea război mondial reveneau în satele lor natale cu camioane de gumanitarcă. Mergeam și noi la gumanitarcă, doar că eu credeam atunci că așa se numeau magazinele.

Lumina apărea și se stingea. Salariile întârziau cu lunile. Unii le primeau în saci de cartofi sau de zahăr.

Când n-au mai putut cu ce crește copiii, oamenii au pornit la drum. Plecau în noapte, legați de fundul camioanelor sau ascunși în frigidere. Plăteau bani mari ca să plece. Femeilor li se promitea că o să devină cântărețe și dansatoare cunoscute, li se luau actele și uneori li se smulgeau și dinții. Ca să performeze mai ușor sexul oral. În Bosnia, a apărut acel graffiti al unui soldat olandez: No teeth…? A mustache…? Smel like shit…? Bosnian girl. Ar fi putut fi și moldovencele traficate, mi-a zis tata.

Apăreau panouri întunecate cu Spuneți nu traficului de ființe umane și cu SIDA pe marginea drumurilor pline de gropi.

Copiii rămâneau cu bunicii sau se creșteau între ei. Își auzeau rar mamele la telefonul vecinilor, în apeluri scurte. Apoi părinții și-au legalizat statutul și și-au luat plozii cu ei. Unii s-au întors. Alții nu. Tinerii au mers la universități bune și au trăit un alt soi de migrație. Au fost oameni care și-au văzut părinții murind pe Skype în timp ce aveau grijă de alți bătrâni din țări mai bogate.

Încet, încet, lumea s-a acoperit de plastic. Inițial, pungile erau rare, așa că le spălam și le foloseam până se rupeau. Mai înveleam și-n ziar mâncarea. Ziarul Săptămâna a făcut și-o ediție cu pagină de-nvelit mămăliga. Am râs și-așa am făcut. Dar pe urmă totul a fost înghițit de plastic. Fiecare cozonac, fiecare colac, fiecare pomană, oușoarele, brânza, nucile, vișinele, cireșile, roșiile, castraveții, untul — pe care eu îl făceam cu bunica zgâlțâind borcanul cu lapte smântânit — și până și smântâna… Până și un hulub l-am văzut într-o zi gâtuit de-o sacoșă…

Peștii au început să moară de la prea puțină apă, iar pădurile, aruncate pe foc în timpul iernii — să dispară.

(Dintr-un volum în curs de apariție, cu subtitlul O mică istorie orală a Moldovei, 1900-2025, în curs de apariție la Editura Cartier)

****

Povestea Victorinei

Această poveste n-a avut loc odată ca niciodată, ci nu demult, poate un pic înainte să te naști tu. E povestea unei femei care ar fi putut fi mămica ta. E povestea unei fetițe născute într-un sătuc micuț dintr-o țară micuță.

Părinții săi se îndrăgostiseră unul de altul, dar tăticul ei a mers în altă țară, la studii. A ales alt mod de viață, îmi spune Victorina. Pe-atunci, era rușinos să fii mămică singură, nemăritată.
Așa că mămica Victorinei a plecat de-acasă în alt sat, să fugă de gura lumii. S-a angajat ca educatoare la grădiniță. Ziua lucra, iar seara dormea tot acolo, cu tot cu fetiță. Victorina se
juca cu ceilalți copii, se împăcau bine. Dar când au aflat câțiva părinți că educatoarea are piele-nchisă la culoare, au mers la doamna directoare să-i spună că așa ceva nu se poate.
Cum se poate ca o ț*gancă să se ocupe de copiii noștri? Sunteți concediată, i-a zis doamna directoare mămicii Victorinei. Cuvintele au lovit-o ca o palmă peste față.
Mămica Victorinei și-a spus: poate așa gândesc oamenii în sătuce mici. Să merg la oraș, poate acolo oamenii gândesc altfel. Și a mers la oraș, s-a angajat la o grădiniță, dar povestea
s-a repetat și acolo. Și atunci mămica Victorinei și-a zis: poate e un oraș prea mic, poate trebuie să merg într-un oraș mai mare, într-o țară mai mare, poate acolo oamenii gândesc
diferit. Așa că femeia a luat-o pe Victorina, care avea pe atunci cam trei ani jumătate — cum ai avut și tu — și au mers împreună, cu trenul, trei zile și trei nopți, în orașul mare, plin de
lumini și de oameni.
Degeaba a încercat mămica Victorinei să se angajeze, să facă podeaua să lucească în frizerii.
Văzând-o cu pielea-nchisă, în fustă lungă cu flori mari, auzindu-i accentul străin, nimeni n-a vrut s-o ia la muncă. Așa că ce i-a rămas femeii… A început să cerșească pe stradă, cu
Victorina în brațe. Erau ani grei pentru toți, prețurile creșteau, salariile deveneau tot mai mici. Oamenii, când o vedeau pe femeie cu copilașul în brațe, îi dădeau bănuți, care și cât avea. Atât cât să le ajungă să mănânce o dată pe zi și să doarmă undeva, într-o cameră caldă cu pat curat. Dacă adunau mai puțini bănuți, Victorina și mămica ei dormeau în gară, pe bancă. Era frig, își amintește Victorina. Îi era foame și frig. Nu am avut copilărie, îmi spune ea. Așa a trăit Victorina cu mămica ei vreo trei ani. Se gândeau deja demult să se întoarcă acasă, în țara micuță, în sătucul micuț, unde bunica, auzind prin ce trec și cât de greu le este, le aștepta deja. Dar n-aveau bani de tren. Tot strângeau, strângeau, dar le ajungeau bănuții doar să mănânce și să doarmă într-un loc cald și curat. Poate ar fi continuat la fel sau poate
ar fi avut teribila soartă a fetiței cu chibriturile, dacă nu se ivea într-o zi o femeie cu inimă mare. Să-i spunem Sfânta Vineri.
Sfânta Vineri se ducea spre casă când a văzut tânăra femeie cu fetița-n brațe, așezate pe trotuarul rece de lângă gura de metrou. Trecătorii mergeau pe alături, în drumul lor, fără să
le observe. Ea s-a apropiat de femeie, au stat de vorbă. Apoi femeia le-a invitat, pe Victorina și pe mămica sa, la ea. Au intrat la metrou, au mers și au mers și au ajuns în blocul în care locuia Sfânta Vineri, la etajul patru sau poate cinci. Apartamentul ei era mic, cald, curat. Un papagal verde zbura de colo-colo. Iar pe fereastră, se vedeau case multe, multe, străzi, oameni, câini, copaci. Au stat o zi, două, au mâncat, au povestit mult și bine, până Sfânta Vineri le-a dat bani să-și cumpere biletul de tren ca să se întoarcă acasă. Și-au mai luat și niște hăinuțe noi și… o carte colorată pe care și-o dorea Victorina din pasajul subteran.

 

Eram așa bucuroasă că revenim acasă, îmi spune Victorina, care atunci avea deja șapte ani jumate. Țineam mâna pe fereastra deschisă a trenului, să simt vântul…
Ce era mai greu era în spate. N-au urmat timpuri ușoare. Victorina a mers la școală. Acolo, ceilalți copii nu voiau să se joace cu ea, din cauza pielii sale mai închise la culoare. Îi spuneau
cuvinte urâte, care dor, care o făceau să se simtă singură, singură, deși erau atâția copii împrejur. Învățătoarea nu-i dădea multe șanse la învățătură: bunica ei nu știa să citească, iar
mama știa alt alfabet — de ce ar fi ajuns ea altfel? Dar, în vacanța de iarnă, timp de două-trei săptămâni, un vecin cu inimă mare a învățat-o să citească. Tare, frumos, în alfabetul nou. De-atunci, Victorina nu s-a putut opri din citit, a citit și a citit până a ajuns la liceu, apoi la universitate în orașul mic, apoi în orașe tot mai mari. Și azi citește, citește pentru ea și îi citește și copilașului ei, cu fața și mai închisă la culoare decât a ei, cu părul în bobine.
Întoarsă acasă, Victorina îi ajută și pe alți copii romi să meargă la școală și pe părinții lor să găsească de lucru, să poată mânca și ei să-și potolească foamea și să doarmă la cald, într-un pat curat.

 

Această poveste e inspirată din istoria de viață a Victorinei Luca. Am dat de Victorina într-un ziar, apoi am găsit-o și am rugat-o să-mi mai povestească tot ce-și amintește, special pentru tine.

(Dintr-un volum multilingv, colectiv, pentru copii, cu titlul Inimioare curajoase publicat în 2023 în Georgia, cu suportul UE și UN Women)

***

Două femei

Nu mai vorbiseră de cincizeci de ani. Ultima dată, Eudochia o sunase să-i ceară sfatul. „Ni-o zis niște cuvinte așa de urâte… Mă gândesc să-l lepăd. Și spui?“ „Eudochie, poți să-l lepezi. Dar să știi că așa bărbat cum vrei tu n-ai să găsești.“ Așă i-o spus. Șî o avut dreptate. Alt bărbat nu ș-o găsit, dar atâta pagubă.

E o stat cu Vasîli o viață-ntreagă șî nu i-o fost ușor. Acuma, de când o murit, doarme mai bine. Unu, că nu-i sforăie nimeni în sarai. Doi, că n-o critică – că ce s-o sculat așa târziu (chiar dacă el mai stătea în pat până la nouă), că mâncarea nu-i pregătită frumos, că mai trebuie de pus pe masă, chiar dacă o pus deja feluri, feluri, că s-o-mbrăcat așă, în rochie dreaptă șî nu în ceva mai femeiesc. Trei, că nu mai sare la ea. Ho, moșnege, de asta ți-i poftă, îi păcat, gata, șase copchii am făcut. Patru, că nu-l mai apucă belka[11] după și be, că o șî ridicat mâna la e, dar mai strașniși-i erau vorbele: o acuza că se dușe pe la străini, că i-o pornit pe copchii împotriva lui, că a treia fată i-a lui Fănică, că băietu i-a altcuiva, da el i-o crescut, că una, că alta. Da asta chiar el o umblat în stânga și-n dreapta, nu e. Cum ave’ e să se uite la copchiii ei? Nu i-o trebuit. Dumnezeu să-l ierte, să-i șie țărâna ușoară. Acuma doarme mai bine și oleacă mai mult, se scoală la opt, nu la cinci sau la șase, ca înainte. Rabdă animalele, rabdă și păsările.

Pe Eudochia o reîntâlnit-o în rând la spital, la Chișînău. De schimbat nu s-o schimbat tare. S-o mai învelit așă, da la față, tot bălaie, cu ochi albaștri, vii. Drept că purta o căciulă, că nu i se vedea părul. „Ei, mare bucurie să te văd, Eudochie“, așă i-o spus. „De arătat arăți ca la 18 ani!“ „Paraschivă! Aișea să ne vedem noi? De-ai ști cât m-am gândit la tine! Și ai, de ești aișea?“ „Da iaca, nu mă lasă tensiunea. Tu?“ „Ficatul…Asta-i fiică-ta? Ce mare s-o făcut…Seamănă leit cu tine, cum erai la institut. Ian ascultaț’, sî veniț’ la mine-n ospeție! Scrie numărul meu. Tare vreu să stăm așa, în voie, de vorbă.“ Așă i-o spus. Tare s-o mai bucurat s-o vadă. Nu s-aștepta.

S-o cunoscut la Institutul de Pedagogie, la Bălți. Erau tinere… Eudochia bălaie, ea brunetă. Au ș-o fotografie-mpreună d-atunci. Învățau amândouă limba și literatura. Ea stătea la o mătușă, Eudochia în gazdă la o evreică. Era îngrijită tot timpul, mare gospodină era, că și evreica-i spunea: „chiar așa curățenie ca Eudochia nu pot face niș eu“. Ave’ două rochii cu care umbla la curs, da erau mereu curățele, îngrijite. O mai chema la ea la ceai, la un biscuit, la o tocană, și vorbeau câte-n lună și în stele. Despre satele lor, despre familii, surori, frați, despre Druță, despre Beșleagă. Mai învățau împreună. Normal, își povesteau și despre cavalerii lor.

Vasîli era deja în peisaj, mergeau la dansuri împreună când se-ntorcea în sat. Drept că lui de-amu nu-i plăcea că ea era la institut… „Ți-ai găsit unul cu studii?“, o tachina el. Mereu o regretat că n-o putut termina școala, c-o trebuit să aibă grijă de mă-sa și de surori, că rămăsese singurul băiet. Ceilalți pieriseră în foamete, deșî o fost gospodari cu pământuri șî cu casă-n centru’ satului. Grele timpuri o fost.

E drept, erau mai mulți care îi făceu curte, dar degeaba își fășe el griji, ca dânsul nu cite nimeni. Șî era frumos… Pe urmă, s-o dus amândouă: șî frumusețea, șî cititul. O rămas numa samagonul[12], vinul și televizorul. Șî prietenii – până ș-îngropat o vrut alături de drugi[13], nu de familie. Ei, iaca-bună. L-o-ngropat lângă ai lui, o petrecut suficient timp la bar cu drugii. Să mai stea șî-n familie.

Eudochia era deja măritată cu Valeriu ș-ave șî fata. De plăcut, nu tare-i plășe de el. S-o măritat cu dânsul pentru nume, că ave e o prietenă care s-o măritat cu un Valeriu și se împăcau bine. O greșît. Proaste mai erau când erau tinere. El… vorbea așa, mai bădărănos. „Nu era așa cult ca dânsa“, îi zîși Eudochia lu fiică-sa. „Da ca dânsa nime nu era.“

În anu trei, șî Paraschiva s-o măritat. O născut-o pe prima fată ș-o legăna pe costișe cât păze bobocii șî mai cite. O dată, o venit Eudochia la dânsa în ospeție șî i-o zis: „tu în loc să stai cu fata să vorbești cu e, stai șî citești!“. Paraschiva o râs. Cite un eseu critic despre opera lui Creangă. Atuncea, Vasîli o chemat-o, c-o venit de la lucru ș-o adus un combinezon albăstrui pentru fată, așă, grosuț, frumușel, de bumbac. Șî Eudochia zice: „ia ce frumos se poartă el cu tine și cu fata, Valeriu n-o cumpărat nică pentru fata noastră“.

Îi drept, Vasîli la-nceput o fost băiet de treabă, că nu se dușe e după dânsu dacă se purta urât. O ajuta și cu fata, o spălau împreună, șî o țîne el așa de mânuță cât o spălau șî zice, o să pun un ceas de aur pe mâna asta. Da s-o amestecat alții… Sor-sa și mam-sa. Sor-sa, cu ochi mari de bou, cum spune tat-su, că știe el că e se bagă unde nu-i fierbe oala: după ce o băut cu dânsul într-o zi, chiar la dânșii în grădină, încolo, la gard, o-nceput să zîcă că Paraschiva ar fi folosit farmece ca să-l ieie. Rău s-o mai purtat ea cu Paraschiva, da pân’ la urmă tot Paraschiva o venit s-o spele când era bolnavă și nu se mai pute scula din pat. Tot Paraschiva i-o scos salteaua, i-o spălat-o, i-o pus prostire șî ogheal curat. Azi i-o visat pe tăț’ trii că vineau spre dânsa, așa agresiv, da e le-o spus, ho, ședeți acolo, că ședeți ghinișor, eu aicea fac tot pentru voi. De pomană le-o dat la tăti sărbătorile, la slujbă îi pominește duminică de duminică. Să șadă frumușel acolo și s-o lese-n pace pe dânsa.

O fost și bine, că soacra făce mâncare, mai stătea cu nepoții, cât ei erau la lucru. La sesiune, șî Paraschiva, șî Eudochia lăsau fetili cu tații șî cu soacra sau socrul. Despre fata Paraschivei, profesorii n-o știut nică. O-ntrebat-o la examene, da și-i așa de albă, da ea era la trei săptămâni după ce-o născut şî nu le-o zîs nică. La maternitate stăte șî învăța Comunismul științific. O dat bine sesiunea, pe doi de cinci, un patru și un trei[14]. La română i-o căzut Dan, căpitan de plai al lui Alecsandri, care tare-i mai plăce, șî l-o învățat pe de rost. O șî uitat că era la examen, s-o pus pe vorbit despre operă, pe recitat. Profesorul era un critic cunoscut șî o fost impresionat, o scris șî în Literatura șî Arta despre dânsa.

Așă o fost. Pe urmă, e s-o întors în sat, i-o dat directorul două clase de-a cincea pe care le-o dus pân-într-a zășea, șî-ncă două clase mai mari. Di fapt, o fost mai complicat, că directorul i-o dat la început numa’ o clasă de întâi, da e șî să facă cu acei de-a întâia? Cârligele? Șî-n loc i-o dat clasele de-a cincea la una care spune că Eminescu s-o dus la Viena ș-o citit în biblioteca lui Aron Vodă. Cum să-ncurci voievodul cu Pumnul șî Cernăuți cu Viena? Să intri în pământ de rușine, nu alta. Da directorul ave el o treabă, ce nu i-o spus. I-o zis că așa o vrut cineva de la minister șî el o să-i ieie apărarea. Da și e ave pe cineva de la minister, s-o gândit înciudată, șî i-o scris o scrisoare în care i s-o jeluit profesorului care o scris despre dânsa în revistă. I-o spus: directorul e un om cult și exigent, da nu știu de ce-o făcut asta. Până la urmă, s-o făcut ordine, da e nu știa atunșea. Așă că, peste o lună, profesorul cunoscut i-o trimis o scrisoare directorului în care l-o făcut cu ou șî cu oțet, că directorul, așă cum era el un bărbat înalt și zdravăn, o plâns – cum i-o zis secretara. Da e era deja cu patru clase și cu cercul dramatic și-ncă și șefă a catedrei de limbă și literatură. Șî peste ani, când o dat-o afară noul director pentru că o-ngropat-o pe Ioana ei cu cruce, ș-o făcut-o secretară, că i-o zîs că o avut purtare anti-pedagogică, da fostul director de-amu era la raion, el o ajutat-o s-o restabilească în funcție, i-o zîs: principalul să nu pășească pragul în afara școlii, că n-o să se mai întoarcă, să lucreze așa, ca secretară câteva luni, șî după asta o să puie el o vorbă bună pentru dânsa șî așă o făcut. De scrisoarea profesorului cunoscut ei nu i-o spus nică, numa într-o ședință o zîs că iaca cineva umblă cu pârâtul, cu scrisori pe la minister, da nu i-o zîs numele. Da e s-o priceput șî i-o părut rău, da trebuia să-i zică el că e secret, că o să aranjeze el lucrurile.

Eudochia între timp s-o dus lângă Chișînău, la un internat, unde veneu copii fără părinți. Valeriu era profesor de primare acolo, șî e de limbă. După asta s-o făcut șî directoare, da de-amu ele nu grăieu. Nu că s-o certat, da s-o luat cu altile.

Greu li era sărmanilor copii fără căldura părintească. Că și e, Paraschiva, o avut un elev fără mamă – era plecată peste hotare – șî când l-o durut burta, i-o dat drumul acasă, da-i era așa o jăle, că cine o să-i facă un ceai copilului? Tat-su era la lucru. I-o dat drumul acasă, dar s-o gândit: săracul, cum se duce el să steie sîngur acasă, fără mamă. „Da șî cum îs unii părinți, mai bine fără dânșii“, i-o întors-o Eudochia.

Acuma se pregătește să meargă în ospeție. Se-mbracă în puloverul roz, molcuț, de la nepoată, fusta sură de la fiică-sa, broboada cei verde de la praznicul profesoarei de matematică, să-i fie țărâna ușoară, tre s-o scrie în pomelnic, s-o pomenească la slujbă, că bună șî talentată femeie o fost, i-o învățat șî copiii ș-ave o nepoțică ca o bomboană șî veneau amândouă la biserică.

De dus, o duce fiică-sa cea mare la Eudochia, cu mașîna. Fiică-sa la volan, da e, în spate. Îi mare gălăgie la oraș. Oameni mulți, praf, mașîni.

Fiică-sa ascultă un post de radio în franceză. „Dă șî l-om pune pe părintele Calistrat mai bini. Ni-o spus o femeie din sat că îl asculta cât făce lucru prin casă șî când o venit părintele să-i sfințească casa, o auzit ș-o zis că șî el îl ascultă. Șî numa eu nu-l ascultam, i-am întrebat: da pe ce canal e părintele ista, șî mi-o spus că pe Iutub, da eu le zic că n-am așa canal, dar de-amu iaca am și eu canalu ista, am înțeles cum funcționează. Ia să-l ascultăm.“ Ș-ascultă ele o lecție despre cum l-o urmărit diavolul pe Părintele Calistrat. „În cât timp ajungem?“ „În vreo zece minute“, îi răspunde fiică-sa. „Bun, taman reușim să ascultăm tot videoclipul.“ I-ar plăce să fie și fiică-sa mai credincioasă, da ce să-i faşi. O înscris-o la slujbă, la acatist și la proscomedie, când se rupe bucata de împărtășanie, de două ori se aude numele ei și a tututor din neamul lor în fiecare duminică la biserică. Numa la urmă s-o înscris șî e.

În clip, părintele Calistrat vorbește despre cum Maica Domnului îi model pentru orice femeie, creștină sau păgână, „că fiecare copil se naște cu chipul și asemănarea lui Dumnezeu și are această binecuvântare a Maicii Domnului care-l scapă de sămânța șarpelui. Maica Domnului ți-a dat șansa ca Satana să nu pună stăpânire pe copilul tău“. „Ia uite ce frumos le zice“, îi atrage e atenția lu fiică-sa. „Stai, că mă concentrez la drum“, îi răspunde fiică-sa. Așa cum s-o-nțeles, odată ajunse în suburbie, o telefonează pe Eudochia să îi explice înc-o dată pe unde s-o ia. „Am înțăles.“

N-o mai ajuns la cum l-o urmărit diavolul pe părintele Calistrat, pe urmă de-amu o ascultat. Era noapte șî el era tânăr șî nu s-o temut, că o făcut cruce cu limba ș-o zis Tatăl Nostru și o fost protejat. Apu șî e tot așa, l-o salvat pe fecior-su din accident, cu rugăciune. Că i s-o-ntors mașîna de trei ori, da o trăit șî el, șî ceilalți. Șî-n fiecare dimineață, îi face ceaiul șî-i spune drum bun șî-l binecuvântează când se duce la serviciu. Da Vasîli când era, apu fecioru i-o răspuns într-o zi, da mata te scoli în vreo zi să-mi urezi drum bun, cum face mama? Tot timpul când mergi la drum, tre să spui rugăciune șî Dumnezeu te apără.

Fac stânga, dreapta, ajung la internat și lângă internat, e-un bloc de locuit. Acolo, la etajul întâi, stă Eudochia. Pe hol, e ca-n orice bloc sovietic: sur, prăfuit. Totuș îi mai bine la sat, ai o grădină, se gândește e. Da cum îi deschide ușa apartamentului Eudochia, iese lumina, o lumină albă, din părul ei albit, descoperit, până la umeri, de la curățenie, de la tapetele de pe pereți, de la broderiile care decorează fiecare colț din cele două camere, de la zahărul praf de pe cornurile cu vișină de pe masă. Șî-i o liniște, că niș musca nu s-aude.

„La tine-i raiul, nu alta“, îi spune Paraschiva Eudochiei. Îi laudă ș-atinge broderiile. „Îs foarte frumoase. Parcă-s la muzeu!“ Ea de țesut țese, de împletit împletește, da iaca de brodat dimult n-o mai brodat.

Eudochia scoate niște plăcinte cu brânză din cuptorul cu microunde. „Da eu postesc, Eudochie, îi spune Paraschiva. „A, da trebuia să-mi spui. Lasă, că am făcut șî cu bostan. Ceai de care vreți? Negru, verde?“ „Da eu nu beu niș negru șî niș verde, da de care-mi crește pe cărare – merg șî ieu, zmeură, mintă, romaniță.“ „Apoi mătincă la tine îi raiul, da nu la mine… Am și de romaniță, numa că nu de pe cărare, da de la magazin…“ „Dacă știem, îți aducem o punguță…“ I-o adus o năframă, deși Eudochia nu prea poartă năframe. „Îi purta-o la biserică când te duci.“ „Da nu mă mai duc, că nu-i pot suferi pe ruși șî pe comuniști, și când îl aud pe preot că-l laudă pe Vladimir șî pe Chiril, nu pot. Mă rog acasă.“ „Da eu nu mă uit pe cine laudă, că eu pentru mine și pentru neamu meu, pentru sufletu meu mă duc la biserică.“ „Ei, bine că poți.“ Iaca ș-o carte frumoasă de bucate moldovenești i-o adus. Cum o pus plăcintele pe masă, Eudochia o-nceput să spună rugăciunea, în șoaptă, șî după asta o gustat o gură.

Au vorbit cât au putut: despre cum stă Eudochia șî brodează în zîlele de lucru, da sâmbăta șî duminica citește literatură artistică, mai vin prietenele ei s-o viziteze – una din colectiv, da cealaltă o șină. I-o șî arătat la ce lucrează acum, o icoană cu Cina cea de taină – s-o duci la biserică, i-o zîs Eudochia – ș-o față de masă mare, albă, pentru fiică-sa. Au vorbit și despre fata ei, care are doi copii, stă la vreo douăzeci de minute de dânsa, îi mai aduce nepoții din când în când, sau merge ea la dânșii, dar la dânșii e gălăgie, că au și papagal, și doi căței, ș-o pisică, ș-un hamster și-i țin pe toți în casă șî, de când îi la pensie, nu rezistă mai mult de două zile în hărmălaia asta. Despre internat au vorbit, că-s mai bune condițiile acum, că vin mai multe donații, dar căldura părintească cum s-o-nlocuiești… Dai șî tu cât poți șî copiii se atașază dintr-o dată de tine șî te cuprind cu toții șî parcă ai sute de copii, da nu unul… O mai sună ei șî azi, unii o ajuns departe, alții s-o prăpădit, ci să faci.

Șî Paraschiva i-o povestit istoriile ei cu care se mândrește, despre cum boceau toți băieții când le citea ea despre Trofimaș a lui Druță, despre cum i-o spus o elevă „da dacă dumneavoastră n-aveți grad pedagogic, apu cine are?“ Despre cum i-o zis preotul din sat, tare bun preot, îi milos, are grijă de cei bătrâni și de sărmani, că-i o profesoară de nota zece șî o creștină de nota unsprezece, despre cum o sărbătorit cu oamenii de la biserică prima dată ziua ei șî ii i-o spus da mata câți ani ai, se poate să-ntrebăm, vreo optsprezece? Sau vreo șaptezeștrei? Plus șapte de-acasă, le-o răspuns ea, șî toți o râs. Ș-ap o vorbit de copii și de nepoți, pe unde-s toți prin Europa, care-s căsătoriți și care nu, mare noroc are e de feciorul ei, că iaca o mai ajută șî cu animalele, șî cu pământul, că singură nu se mai descurcă. Da șî e îi face o mâncare caldă zi de zi. O dată, Vasîli nu știu ce o zîs că-i proastă, da fecior-su i-o întors-o: „nu mai este e proastă, îi deșteaptă, și-ncă cei mai deșteaptă profesoară“.

O-ntrebat-o șî de Vasîli. „S-o prăpădit el de cinci ani de zîle, la urmă niș să mai meargă nu mai pute, șî – n-o să-ț vină să crezi – șî de mulțumit îmi mulțume, șî de lăudat mă lăuda, că ce femeie îs, cum nu m-o lăudat-o tătă viața.“„Răbdătoare ai fost, Paraschivo, nu știu cum l-ai răbdat atâta timp, șî pe dânsu, șî pe mam-sa, și pe sor-sa. Eu n-am putut și niș n-am vrut.“ „Da șî eu m-am gândit să-mi ieu lumea-n cap, și, crezi că nu m-am gândit, mai ales când am aflat că m-o schimbat cu alta șî numa eu nu știem. Ni-o spus șina la un hram: da noi credem că mata știi… Cum intra e la mine-n ogradă și le dăde bomboane scumpe în cutie șî funde mari cu puchițele la fetele mele… Că era contabilă la comerț șî găse di estea. Șî n-avea copii șî voia să-i ieie pe copiii mei. Da eu am zîs: du-te de la orfelinat șî ți-i lua, cum să iei copchii cu mamă și cu tată. Când am aflat, peste douăzeci de ani, am vrut să plec. Da pentru copii, am zis să rămân… Ține el la copii, că dacă nu ține, îl lepădam.“ „Da care copii, că noi eram mari deja,“ intervine fiică-sa. „Mari, mari, da la cine-aveați să veniț’? Ș-apu eram eu în ogradă la dânsu, nu el în ogradă la mine, șî mă gândem, unde să mă duc? N-o sî putem să vă dăm ceva de luat acasă, să v-ajutăm. Am plecat eu capul ș-am răbdat.“

Ș-ap întrebarea mai era șî cum ave el să se descurce fără e. Că e duce gospodăria-n spate. El numa la televizor era. Cât o putut, o mai lucrat, nu cu multă poftă, da o mai lucrat. Desfăce cioclejii de popușoi și se uita la drum șî mai vărsa o lacrimă. Da pe urmă, numa pe fereastră, cu radioul pornit, tare, sau la televizor. Mereu vărsând câte-o lacrimă, ba uitându-se la drum, ba la vreun serial. Da e n-o avut când boci, c-o muncit. Fără de e, el ave să se prăpădească, să-l găsească cineva pe sub un gard, cum îi plăce lui să cinstească. Cum o zis șî părintele Calistrat, femeia este sprijinul bărbatului. Da mătincă e o fost nu numa sprijin, da șî fundament, șî di tăti. „Cel mai tare ce-mi pare rău îi că n-o putut să se bucure de ce are, de casă, de copii deștepți, sănătoși.“

„Ai tensiometru? Ia dă-l încoace.“ Numa o vorbit de Vasîli ș-o apucat-o tensiunea. Așezată, și-o încolăcit brațul în banda gri, o apăsat pe buton ș-o așteptat să-i arate cifrele pe ecran. Da, e mare. „Mă-ntind oleacă aicea, pe divan[15].“ O stat întinsă câteva minute, cât fiică-sa o sunat alarmată la doctor să afle ce-ar trebui să facă, șî Eudochia s-o dus să-i aducă un pahar cu apă, să îş’ ia medicamentul. Parcă se simțea oleacă mai bine.

„Parcă m-am mai liniștit“, o zis. „Tu de Valeriu ai mai auzit?“, a-ntrebat-o. „De când îs la pensie, nu. Da tătă viața am lucrat împreună, în colectiv. El s-o-nsurat iară, cu o fimeie de la dânsu din sat, da l-o lăsat șî e când s-o dus la muncă în Italia. Nu știu cum sî descurcă sîngur. Îi mai trimete e bani, da nu știu dacă are el grijă de casă sau nu. Șî niș nu mai vreu să știu“, o zîs, ș-o mai mâncat o gură de plăcintă cu bostan. „Eu n-am mai vrut să mă mărit. Îi mai bună viața fără bărbat. Nu strigă nime la mine, fac mâncare pentru unul, nu pentru doi, strâng din urma mea, nu din urma altora, îi liniște, îmi văd de-ale mele.“

„Da, taman că. E mare liniștea, mare liniștea“, o apăsat șî Paraschiva șî s-o gândit că în sfârșit are parte și e de liniștea asta de care se bucură șî Eudochia de cinzăci de ani. Drept că o ajută și fiu-su, nu-i chiar sângură… „Ni-am amintit. Mi-o venit șî mie un vecin să mă mărite cu tat-su. Da peste o lună o murit moșneagu. Cu aista vroiați să mă măritaț?“ O râs toate trei.

Așă o fost. Tare s-o mai bucurat s-o vadă pe Eudochia, bună femeie o fost, gospodină, curată, cultă. O vrut s-o mai viziteze, da n-o mai reușît. Eudochia o sunat de Zîua Sfintei Paraschive, o vorbit mult atuncea la telefon. Șî e s-o gândit s-o sune de Ziua Profesorului, da când o sunat, n-o răspuns nime. O zis, e zîuă, poate-i pe afară. Da o sunat-o șî sara, șî tot nu i-o răspuns nime. Tucma i s-o făcut frică. De-amu o vecină i-o spus a doua zî că iaca, s-o prăpădit Eudochia. S-o culcat și nu s-o mai trezit. Rău i-o mai părut, că bună femeie o fost. O-nscris-o șî pe dânsa la biserică la slujbă, măcar atâta să facă. Nu știe, s-o mai fi împărtășit sau nu. Da bună viață o avut șî ce frumos broda, s-o gândit Paraschiva, șî s-o apucat și e să brodeze câte o față de masă la fiecare fată, la băiet șî la nepoț’.

(Din volumul colectiv Retroversiuni, îngrijit de Cristina Ispas și Victor Cobuz, apărut la Paralela 45, 2023.)

Paula ERIZANU

Cristian Fulaș

CRISTIAN FULAȘ (n. 1978) a absolvit Facultatea de Litere din Baia Mare și a făcut studii aprofundate de teoria literaturii la Universitatea din București. A debutat în 2015 cu Fâșii de rușine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente). Tot în 2015 a publicat Jurnal de debutant (Tracus Arte), iar în 2016 După plâns (Casa de Editură Max Blecher & Gestalt Books). A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană și franceză, printre care: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Busola (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé).

Din 2019 lucrează la o nouă traducere după romanul În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust. De același autor, la Editura Polirom au mai apărut volumul de proză scurtă Cei frumoși și cei buni (2017), romanele Fâșii de rușine (2018), După plâns (2019) și Ioșca (2021, 2022; desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded și cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro și agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, nominalizare la Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 în cadrul FILIT, Premiul Observator cultural, secțiunea Proză; traducere franceză la editura La Peuplade), ca și biografia romanțată Celan. Am trăit, da (2022). În 2018 a publicat Povestea lui Dosoftei la Editura Muzeelor Literare Iași, în cadrul unui proiect FILIT. În 2023 publică la Polirom romanul Specii.

În 2023 a primit din partea Academiei Franceze Prix du Rayonnement de la Langue et la Litterature Francaise.

Beati

Urlă, urlă, urlă și lovește cu mâinile lui mici în capul care nu mai mișcă, a lăsat piatra deoparte și, cu spume la gură și icnind, lovește cu toată furia pe care a strâns-o în tot acest timp, în toate aceste câteva ore dintre lăsarea serii și dimineață, lovește și urlă, De ce ai o-mo-rât-o pe sor-mea, măăă? și nu-i răspunde decât luciul ușor mătuit de acum al ochilor care nu mai privesc, care s-au despărțit de inima dușmanului și par globuri de sticlă rătăcite în noaptea care, la marginea pădurii Crețuleasa, încă se mai încăpățânează să ascundă cele întâmplate oricărei priviri. În jurul lui perechile de luptători sunt încleștate pe viață și pe moarte, grupuri de copii fugăresc alte grupuri de copii, prăștiile șfichiuie prin aer și pietrele cad ploaie, lovind nediscriminat, cuțite însângerate lucesc în noaptea aproape transparentă, furia din ochii celor care luptă nu va putea fi stinsă nici de răsăritul soarelui, nimic nu va mai fi ce a fost. Pe un copac din marginea centurii stă răstignită o fată, privirea ei imploră, pe față i-au apărut dâre care, cândva, ar fi fost numite lacrimi uscate. Sunt și câțiva morți în tot acest haos al nopții, nimeni nu-i vede, furia luptei s-a întins ca un foc și nu-i pasă nimănui de câteva vieți care de mult nu mai valorează nimic. Câțiva au plecat deja înapoi către tabere, au lăsat totul în urmă și merg gârboviți peste câmpul nu foarte mare care desparte pădurea de cartiere, ochii lor sunt încă singurele lumini din noaptea care nu pare să se mai termine.

Imediat lângă calea ferată, pe locul unde cândva se ridica un frumos cartier rezidențial, stau aliniate un șir de blocuri absolut identice. În mijlocul lor e o cantină, alături e o școală și totul e înconjurat de terenuri de sport din care pornesc poteci care duc în inima ascunsă a pădurii. Peste centură, chiar vis-a-vis, la o aruncătură de piatră și accesibil privirii, Fortul vechi de mentenanță a fost și el transformat în tabără de pregătire. Încă de când lupta politică s-a ascuțit, ambele coaliții au înțeles că viitorul stă în capacitatea lor de a pregăti copii pentru viitor, de a-i îndoctrina și a-i crește astfel încât, la nevoie, să fie capabili chiar și să ucidă pentru convingerile lor. După zonele de influență care au fost împărțite o dată cu posibilitatea de a face afaceri după bunul plac, fiecare facțiune politică și-a creat fiefuri și în acestea au construit, cu timpul, zone de pregătire paramilitară pentru copii luați de lângă familii și aduși să trăiască în comun în aceste tabere. Sunt locuri pentru copii nevoiași, nimic deosebit, un fel de orfelinate de lux în care aceștia nu duc lipsă de nimic și din care, așa se spune cel puțin, urmează să iasă oamenii viitorului: pregătiți intelectual, fizic și politic, aceștia vor asigura cadre pentru viitoarele aparate de partid, vor fi oamenii de încredere ai copiilor conducerii, ai celor care, prin regulile Puterii și Opoziției, vor moșteni totul. Cum te uiți spre Nord, copiii de pe partea dreaptă a centurii au ochii albaștri, iar cei de pe partea stângă au ochii de oricare altă culoare decât albastru. Primii poartă uniforme albastru închis, ceilalți nu au semne distinctive. Dar toți sunt la fel, toți sunt tăcuți și singuratici, nu știu să se joace, își petrec vremea între cursuri, pregătire fizică și ședințe politice. Sunt buni camarazi, nu și-ar trăda pentru nimic în lume colegii, învață încă de mici loialitatea și tăcerea, cele două pietre de temelie ale guvernării. Cu toții sunt vizitați din când în când de șefii cei mari, asistă la conferințe, învață istoria așa cum li se spune, cred totul cu sentimentul firesc al celor care nu cunosc alte adevăruri. Cuvântul doctrină e pentru ei sinonim cu învățarea, nu au de unde să știe altceva, adevărurile pe care le învață sunt la fel de bune ca oricare alte adevăruri pentru că, încă de când au fost aduși în tabere, nu au avut de unde afla mai nimic despre lumea exterioară. Fiecare dintre ei e convins de valorile partidului care îl îngrijește, fiecare e sigur că nimic din ceea ce învață nu e greșit pentru că, desigur, viața bună nu poate deriva din lucruri care sunt altfel decât bune. Dacă în tabăra ochilor albaștri, cea din cartierul rezidențial, doctrina de dreapta e înțeleasă ca unic mod de a guverna, evident că în vechiul fort ideile de stânga au putere de legi și sunt predate asemeni unui catehism din vechime. E lucru știut, copiii în uniforme albastru închis vor sprijini elitele intelectuale, iar ceilalți vor fi coloana vertebrală a Noii Ordini Alese. Nu e nimic mai natural decât ce se întâmplă în pregătirea lor, nimic în fond nu e deplasat, asemeni oricăror ființe umane acești copii învață exact ce li se spune, nici mai mult și nici mai puțin. Sunt liniștiți în general, sunt silitori și cu toții se străduiesc să obțină rezultate foarte bune în toate domeniile, pentru că toți știu că viitorul lor depinde de media generală cu care vor ieși din aceste locuri. Au viitorul asigurat, li se spune zilnic că întotdeauna partidul va avea grijă de ei, vor avea case, mașini, venituri bune, tot ce trebuie să facă e să asculte ordinele și să-i sprijine necondiționat pe cei puternici.

Ceea ce se întâmplă în noapte nu e neobișnuit. S-a mai întâmplat, se va mai întâmpla. Taberele vor mai ieși din când în când la luptă, e subînțeles faptul că spiritul de luptător se călește cel mai bine în aceste mici izbucniri de furie care de obicei nu se soldează cu morți, dar din când în când lucrurile sunt lăsate să scape de sub control tocmai pentru a le arăta copiilor cât de gravă poate fi situația și ce lucruri trebuie să fie capabili să facă pentru a-și sluji cauza. Comună.

Copilul se ridică de pe trupul inert al dușmanului, își șterge cu mâneca sudoarea de pe față care în timp s-a amestecat cu stropi de sânge, își privește victoria cu o oboseală nespusă, ridică ochii, au început să se ivească zorii, la câteva zeci de metri mai încolo două grupuri se luptă cu cuțitele, taie în carne vie, urlă, luptă într-un război de jucărie care nu e numai al lor, el merge, trece pe lângă ei cu capul plecat ca semn că nu va participa la încăierare, ocolește cele câteva trupuri care zac inerte pe frunzișul pădurii, privește cerul sângeriu dinspre Otopeni, păsările au început să cânte, parcă și urletele ultimilor luptători sunt mai slabe acum, într-un crâng doi băieți siluiesc cât se poate de calmi o fată din tabăra adversă, poate, ceva mai încolo unul își prinde praștia la cingătoare cu satisfacția cosașului care și-a făcut treaba bine, dincolo de o linie dreaptă de copaci un grup de albaștri își lustruiesc armele și le așază într-o piramidă care va rămâne acolo, el se îndepărtează treptat, ajunge pe poteca principală, lasă totul în urmă și merge singur, își scoate cuțitul de la cingătoare și îl șterge de iarba umedă de rouă, se așază pe marginea potecii, își ia capul în mâini și o vreme privește pământul, ridică ochii spre cer și în ochi îi apar urmele unor lacrimi, plânge liniștit, plânge de oboseală și de neînțelegere, de o tristețe care-i e necunoscută și înfricoșătoare. La câteva zeci de metri de el instructorii din ambele tabere fac ședință, notează în tabele cele întâmplate, discută această mică încleștare și trag concluzii pentru viitor.

Din dreapta, de la câteva sute de metri depărtare, vin cartușe trasoare care trec pe lângă el și din când în când se înfig în copaci, probabil băieții mai mari din vreo tabără reglează tirul unei mitraliere. Un avion de linie decolează la mică înălțime de pe Băneasa, totul devine pentru câteva clipe un uruit infernal și parcă lumea întreagă stă să se prăbușească, să cadă în acel sunet și să dispară. Băiatul se apropie de instructorul său, îi spune ce s-a întâmplat, o mână părintească îl mângâie pe cap și o voce prietenoasă crește peste sunetul tot mai slab al avionului care se îndepărtează, spunându-i că din când în când aceste lucruri se întâmplă și trebuie să fie întotdeauna pregătit pentru ce e mai bine, ca și pentru ce e mai rău. Pentru orice. În ochii copilului lucesc câteva lacrimi, apoi se înfiripă o speranță și pe fața lui se așterne un început de zâmbet. Se lasă mângâiat pe cap, vrea să fie consolat, pierderea surorii lui l-a afectat totuși mai mult decât ar vrea să se vadă. Dar știe că celălalt știe, în general instructorilor nu le scapă nimic. Întreabă dacă poate să se ducă să-și mai vadă o dată sora, i se spune că probabil deja a fost luată de acolo și o va putea vedea mai târziu, în timpul ceremoniei. Privește în ochii celui mai învățat decât el, probabil așa trebuie să fie, dacă așa i se spune, așa trebuie să fie. Face câțiva pași, se așază în iarba jilavă a dimineții, scoate sticla de apă din micul rucsac pe care îl poartă pe spate și soarbe cu nesaț ultimele picături din ea. În inima lui crește o pace mare, instructorul se apropie și se așază lângă el, scoate o carte din buzunarul de la piept și începe să-i citească liniștit: beati pauperes spiritu quoniam ipsorum est regnum caelorum; beati mites quoniam ipsi possidebunt terram; beati qui lugent quoniam ipsi consolabuntur. Privirea copilului se ridică spre cuvinte ca o întrebare mai mare, lasă capul în pământ, privește atent micii bolovani și iarba ițită dintre ei. Se ridică, își ia rucsacul de pe jos, îl așază regulamentar, pornește cu pași hotărâți în direcția din care auzise și văzuse venind, se întoarce brusc, ocolește copacii, găsește locul în care a văzut-o ultima dată, nu mai e, nu mai e nimic acolo, nu mai e nimic, se întoarce, se sprijină de un copac și privește răsăritul acesta care nu o mai cuprinde, pornește din nou în direcția din care auzise și văzuse venind, străbate distanța până la cuib, acum îl vede, servanții adolescenți ai mitralierei încă sunt la posturi, nu au primit ordin să se retragă, scoate cuțitul de la cingătoare și se îndreaptă hotărât spre ei, unul îl vede, îi strigă să se oprească, totul s-a terminat, nu are rost să facă asta, continuă să meargă, se apropie de ei, tânărul îndreaptă arma spre el și îi străpunge corpul cu o rafală scurtă și foarte bine țintită.

Cristian FULAȘ

27 iulie 2018

Simona Goșu

foto: Dirk Skiba

foto: Dirk Skiba

SIMONA GOȘU, prozatoare și traducătoare, născută în București, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-română, și Masteratul de Lingvistică Aplicată și Predarea Limbii Engleze la Universitatea din București. A publicat proză scurtă în diverse reviste și antologii. A debutat în 2020 cu volumul de povestiri Fragil (editura Polirom), care a câștigat Premiul revistei Observator cultural pentru Debut, ediția 2021, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte, FILIT,  2021 și Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la secția Debut-Proză, ediția 2021. Fragil a fost finalist al Premiului Național pentru Proză Ziarul de Iași, ediția 2021, și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Două proze din volum au fost incluse în spectacolele câine cu om. câine fără om și Seaside Stories, în regia lui Radu Afrim. În noiembrie 2023, a publicat romanul Stela, la editura Polirom, nominalizat la Premiile Observator cultural pentru Proză, ediția 2024, Premiile Radio România Cultural, categoria Proză, ediția 2024. Romanul Stela este finalist al Premiului Național pentru Proză al Ziarului de Iași, ediția 2024, și este în curs de dramatizare la Teatrul Nottara.

Negresa* 

Semăna bine cu Negresa, cea mai urâtă din­tre păpuşile mele. Când eram mică şi mă jucam de‑a profesoara, le puneam pe un rând – Negresa era mereu ultima. Doar pe ea o pedepseam : o trăgeam de păr, o scuturam – niciodată nu răspundea, nu era bună nici la română, nici la mate, nu ştia poezii, nici măcar un cântecel. Aşa era şi Gianina Simion, o colegă de şcoală – o poreclisem şi pe ea Negresa. Stătea singură, pe rândul din dreapta, în ultima bancă. Era negricioasă, slăbuţă şi scundă. Avea părul până la bărbie, cu bucle frumoase, strălucitoare, ochii negri, rotunzi şi o privire de căţel pedepsit.

Negresa nu ieşea din bancă, nu avea nevoie nici la toaletă. Venise în clasa noastră în pri­mul an de gimnaziu şi ne miram toţi cum ajunsese într‑a cincea, că nu scotea niciun cuvânt. Când era ascultată, lăsa capul în jos şi nu zicea nimic. La tablă rămânea cu creta în mână şi privirea plecată, testele le dădea înapoi necom­pletate. Profesorii ridicau din umeri şi o lăsau în pace – erau prea scurte orele ca să le piardă cu ea. Însă, la română, de când începuse să ne predea timpurile indicativului, doamna Barbu se purta altfel : încerca să o facă să vorbească.

— Dacă nu ştiţi timpurile, nu o să ajungeţi într‑a opta. Şi eu vreau să vă am pe toţi până la capăt, da ? ne repeta. În clasa a opta o să daţi primul examen din viaţa voastră. O să luaţi toţi note mari la română, da ? Nu aud ? ne întreba şi întorcea urechea spre clasă.

— Da, răspundeam toţi în cor, în timp ce ea deja făcea linişte ciocănind în catedră.

Se întorcea repede la tablă şi scria.

La fiecare lecţie nouă ne dădea câte un test‑fulger. Îmi plăceau foarte mult testele astea : conjugam câte un verb şi luam mereu zece.

 

— Gianina, dacă şi de data asta îmi dai foaia goală, te las corijentă, i‑a spus profesoara de la catedră înaintea testului cu perfectul simplu.

Negresa a făcut ce făcea mereu:a tăcut. Atunci, doamna Barbu s‑a ridicat, cu mâinile în buzunarele sarafanului de blugi, şi‑a scu­turat părul blond şi s‑a îndreptat spre ultima bancă. Nu se grăbea, deşi ai fi zis că de‑abia aştepta să ajungă. S‑a oprit lângă colega noas­tră, care s‑a ridicat fără să fie rugată şi a rămas privind în jos, cu mâinile împreunate. Profesoara s‑a aplecat deasupra băncii cu buzele strânse. Semăna cu o prinţesă zveltă, frumoasă, care îşi certa servitoarea bătrână.

— Măi, fetiţo, tu nu vrei sau nu poţi să vorbeşti ?

Negresa a rămas încremenită. Faţa negri­cioasă i s‑a înroşit.

— Vii la şcoală ca să ce ? a continuat doamna. Toţi copiii vin aici ca să înveţe, tu de ce vii ? Rămâi repetentă, ai trei şi patru la toate mate­riile.

Fetiţa se lipise de bancă. Şi, cum stătea în picioare, a urcat genunchiul drept, îndoit, pe scaun, închizând ochii la fiecare cuvânt, de parcă îi era teamă de nişte stropi mari de ploaie.

— Şi miroşi urât, miroşi urât. De‑aia nu stă niciun copil lângă tine, i‑a mai spus pro­fesoara şi vocea i se subţiase.

A apucat‑o de bărbie, buclele negre i‑au tremurat. Atunci mi‑am amintit cum Negresei mele de acasă i se desprinsese o dată capul de corp, când o apucasem de ciuf şi o arun­casem de perete ; cât mă chinuisem să i‑l pun la loc.

— Miroşi urât, i‑a repetat. Poate aşa e în ţigănime, dar aici eşti la şcoală, a adăugat după câteva clipe, cu vocea mai ridicată.

S‑a întors cu faţa spre noi, ţinând‑o de băr­bie, a tuşit şi ne‑a întrebat :

— Nu‑i aşa că miroase urât ?

Câteva clipe, toţi am tăcut. Faţa albă a doam­nei se făcuse roz şi Ciprian s‑a auzit clar din prima bancă :

— Pute !

Şi atunci toţi copiii s‑au pornit :

— Ba da, ba da. Miroase urât, miroase urât, a răsunat clasa de glasuri, râsete şi chicoteli.

— Miroase, miroase, am strigat şi eu.

Simona GOȘU

*fragment din romanul ”Fragil” de Simona Goșu, Editura Polirom, 2020

***

Ideea i‑o dăduse tehnicianul care venea la Depozit pentru service‑ul echipamentelor de birou. Repara imprimanta şi discutau despre şcoli şi cât de greu se intră în ziua de azi la un liceu bun. Stela i‑a recomandat culegeri de română şi matematică, dintre cele mai vândute, pentru examenul de Evaluare, şi omul a plecat cu o plasă plină. „Aveţi talent, doamnă, de ce nu faceţi

vânzare directă? Adică să veniţi pe la companii cu cărţile, cum vin ăia cu bijuterii, aţi văzut. N‑avem noi timp să mergem prin librării şi nici nu ne pricepem. Aşa, dac‑ar veni cineva de specialitate! Ne faceţi şi‑un discount.“

I s‑au umezit ochii, pentru că asta simţea şi ea, că ceva deosebit urma în viaţa ei. Nu‑i era clar ce, dar era convinsă că viitorul avea să‑i aducă o schimbare profesională. Începuse şcoala de şoferi şi laudele instructorului îi dădeau încredere, de parcă îndemânarea la volan ascundea alte talente nedescoperite. Erau zile când credea cu tărie că poate să termine o facultate şi, apoi, să avanseze. Avea atât de mult de oferit, dacă cineva ar fi avut încredere în ea. S‑a hotărât să‑şi testeze priceperea şi, într‑o zi, după ce a rămas ultima în sediul Depozitului, a luat căruciorul cu roţi al Ninei, curiera, şi l‑a umplut cu cărţi. A ales culegeri pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, câteva exemplare din atlasele şcolare geografice şi istorice ilustrate, dicţionare de sinonime, antonime, DEX‑ul, DOOM2, Don Quijote, Shogun (ambele volume), Mizerabilii (doar volumul unu), Război şi pace, Fraţii Karamazov (ambele volume), Marile speranţe (ambele volume), La răscruce de vânturi, Omul invizibil, Dracula, Muntele vrăjit, Zece negri mititei, 1984, Maestrul şi Margareta, Un veac de singurătate, Cireşarii, Jurnalul fericirii, Sărmanul Dionis, Maitreyi, Quo vadis, Doamna Bovary, Alchimistul şi câteva volume de Paulo Coelho.

A ieşit din Depozit, neştiind unde va intra. Angajaţii sucursalei ING din staţia RATB sigur îşi permiteau să cumpere, dar s‑a răzgândit când a văzut cozile de la ghişee. A ocolit clădirea băncii şi a intrat în piaţă prin gangul din spatele casei de bilete. La dreapta, în spatele copacilor desfrunziţi, a văzut două clădiri palide şi joase, despărţite de un loc de joacă. Dispensarul, cu nişte aparate de aer condiţionat prăpădite în termopane şi acoperit cu graffiti, părea pustiu, deşi grilajul din faţă era dat într‑o parte. „BRIGADA CRÂNGAŞI “, a desluşit

printre mâzgălelile de la intrare. Clădirea şcolii, cu un etaj mai înaltă şi faţada străbătută în zigzag de o dungă cărămizie, i s‑a părut mai veselă. Profesorii şi elevii aveau ce alege. Cu căruciorul zdruncinându‑se în urma ei, a traversat repede curtea şcolii, strigând peste umăr

portarului că aduce cărţi de la Depozit. A luat‑o pe la intrarea profesorilor şi a nimerit în faţa uşii directorului. A cercetat avizierul cu afişe colorate, înconjurat de ghivece cu flori înalte. Într‑un colţ, pe o coală de hârtie prinsă în piuneze, copiii caligrafiaseră citate despre mame: „O mamă este cineva către care alergi atunci când ai necazuri“ (Emily Dickinson). „Mamele şi fiicele sunt cele mai apropiate atunci când fiicele devin mame“ (Anonim).

„Dacă o aşteptaţi pe doamna directoare, să ştiţi că tocmai ce‑a plecat“, a auzit din spate un glas firav şi a încuviinţat. S‑a răsucit pe călcâie şi i‑a explicat bătrânei scunde că vine din partea conducerii Depozitului, cu reduceri mari la auxiliare şi cărţi. Mărunţica a rugat‑o s‑o urmeze şi, din momentul acela, şi‑a intrat în rol. Îşi netezea palma umezită de mânerul căruciorului, în timp ce femeia anunţa, în cancelarie, că doamna aduce cărţi cu reducere. Vuietul din piept îi amintea de ziua când citea, împietrită, cererea de retrocedare. Toate perechile de ochi s‑au îndreptat asupra ei şi, câteva clipe, respiraţia i s‑a oprit. I‑au făcut loc la masa lungă din mijloc. Dacă ce făcea ea în mijlocul cancelariei însemna că are un tupeu nemărginit şi era riscant, atunci asta e, s‑a liniştit singură – nu‑i păsa ce urma. Şi‑a promis că nu o să regrete niciodată, pentru că, în clipa aia, i‑a fost clar că asta căutase: o ocazie să rişte. A scos marfa din cărucior şi profesorii au înconjurat‑o. „Să ştiţi că am o listă cu toate articolele în stoc, în caz că nu găsiţi pe

masă ce vă trebuie. Le puteţi cumpăra cu o treime din preţ. Plata, în numerar.“

Simona GOȘU

*fragment din romanul ”Stela” de Simona Goșu, Editura Polirom, 2023

Nora Iuga

NORA IUGA s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN Club. A publicat volume de versuri, printre care: Vina nu e a mea (1968), Captivitatea cercului (1970), Opinii despre durere (1980), Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000), Piața cerului (1986), Dactilografa de noapte (1996, 2010), Spitalul manechinelor (1998, 2010), Autobuzul cu cocoșați (2001, 2010), Petrecere la Montrouge (2012), Cîinele ud e o salcie (2013), ascultă cum plîng parantezele (2016). Volumele sale de proză și poezie au fost traduse în mai multe limbi. A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc., dar și cărți pentru copii. În anul 2007 a primit Premiul „Friedrich-Gundolf”, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. La recomandarea președintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în anul 2015 este decorată cu ordinul „Crucea de merit” în grad de cavaler. În anul 2017, președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. La Editura Polirom a publicat romanele Sexagenara și tînărul (2004, 2012), Săpunul lui Leopold Bloom (2007), Hai să furăm pepeni (2009, 2015), Harald și luna verde (2014, 2016) și Lebăda cu două intrări (2016, 2017).

Cosmin Perța

COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș)  este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un masterat în literatura contemporană, obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. A obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești și câteva rezidențe internaționale. Romanele sale au fost traduse în trei țări, iar fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 18 limbi. În prezent este lector de literatură la Universitatea Hyperion din București

  1. Gaterul

Spuneți-mi Samson. Așa îmi spune toată lumea, deși nu e numele meu. Lucrez la gater și aici mă simt bine. E aer curat și nu mă freacă nimeni la cap. Îmi văd de gândurile mele. Aș sta mereu la gater dacă aș putea. Îmi place mult mai mult decât la școală. Aici sunt doar cu tata și de cele mai multe ori el bea spirt și adoarme și rămân singur. Atunci e cel mai bine, chiar dacă trebuie să muncesc pentru doi. Suntem numai noi la gater, e gaterul nostru, din asta trăim. La școală trebuie să fiu atent ca să pot învăța și nu-mi iese. Nu pot sta într-un loc și nu înțeleg mare lucru. Ce-mi trebuie mie școală, când am gater? Problema e că, deși nimeni nu îndrăznește să-mi spună în față, știu că ceilalți mă cred prost. De asta nu-mi place la școală. Am fost mereu mai încet, dar nu sunt prost. Și pentru că știu că ei cred asta îmi vine să le rup capul. Și uneori chiar o fac.

Acum sunt exmatriculat temporar, a nu știu câta oară, l-am bătut pe proful de chimie, mi-a spus la oră, în fața tuturor, că sunt imbecil. Am intrat peste el la toaletă și i-am dat un capac. N-o să mă dea afară de tot. N-am eu norocul ăsta. Au nevoie de mine să le aduc medalii cu echipa de volei și la atletism. Și apoi știu că dacă mi-ar face rușinea asta i-aș vâna pe rând, pe toți, ca pe iepuri, le-aș da să ajungă să mănânce cu paiul. Nimeni nu mă face pe mine de râs.

Proful de sport mă tot bate la cap cu Facultatea de Educație Fizică, zice că am viitor mare. Când mă gândesc la viitor mi se pune așa, o ceață, pe ochi. Atunci vin la gater. Ridicând trunchiuri și bușteni, făcând cherestea totul e bine. Simt o căldură care trece dinspre piele și mușchi înspre interior. Nu știu cum să explic. Niciodată nu am fost prea bun la asta, cu vorbele, dar mă calmează. Asta e ce știu cel mai bine să fac, să tai, să car, să trag, să ridic, să iau coaja de pe copac și să fac la circular cherestea. Cea mai curată cherestea din oraș. Apoi o încarc în căruță și le-o vând la austrieci. Pe ei nu îi interesează de unde e lemnul. Nici eu nu știu exact al cui e lemnul, pădurile astea sunt toate ale noastre, ale tuturor. Din asta trăim.

Când se trezește tata din spirt e pus pe harță. Îl înțeleg, și eu sunt pus pe scandal de multe ori și nici nu beau spirt. Uneori ia un leț și mă altoiește cu el ca să îi treacă năduful. La început îl alerg un pic, mă prefac că mă tem și fug de el, îi face bine, scoate alcoolul. Când îl văd că obosește mă dau prins și îl las să dea. Cât vrea el. Până îi trece. Știu și eu și știe și el că nu simt nimic. Pe la 9 ani, tot aici, la gater, finisam o bucată de cherestea și nu știu cum nu am fost atent și mi-a intrat lama circularului în antebraț. S-a dus până la os, puteam să-mi pierd mâna. Dar n-am simțit nimic, m-am prins doar când m-a împroșcat tot sângele ăla în față. La spital, când m-a dus tata să mă coasă doctorul m-a întrebat cum de n-am simțit nimic. N-am știut ce să-i zic. Nu știam ce-i durerea. Mi-a făcut niște teste, era curios, și cică aveam cip, așa mi-a zis că am cip, apoi mi-a explicat că înseamnă insensibilitate congenitală la durere. Așa se explica de ce când eram mic și ieșeam la joacă nu știam niciodată când m-am lovit. Mai dădeam cu genunchii de-o piatră, mai agățam un cui, îmi mai zdreleam pielea de ceva tablă. Îmi spuneau alții: „vezi că-ți curge sânge”. „Unde?”

A râs tata o lună de mine că am cip-cirip la cap. Dar eu chiar nu știu ce-i durerea. Nu e ca și cum nu aș simți nimic, simt loviturile, înțepăturile, tăieturile, frigul, șocurile electrice, doar că organismul meu, cum zicea doctorul, nu percepe semnalele astea ca pe ceva negativ sau neplăcut, sunt ca o atingere oarecare. Am băgat o dată un cui în priză și m-am pomenit tremurând. Am început să râd. Nu era nimic neplăcut, doar că nu puteam opri zgâlțâitul și nici să mă desprind. Eram lipit de cui și de priză ca de un magnet. A intrat tata și m-a împins cu cizma să mă desprind. Și-a făcut cruce. Eu râdeam în continuare. Mi se pare foarte amuzant când văd oamenii plângând sau chircindu-se de durere. Pe unii, la școală, îi lovesc doar de asta, să văd cum reacționează, poate așa învăț ceva despre durere. Dar e și amuzant. Mă ia dintr-odată râsul când văd cum le pușcă la unii lacrimile când le scap câte una. Fără răutate. N-am răutate. Doar că nu pricep. Și de asta zic, cu tata, îl las să dea cât poate și vrea. Pe mine nu mă doare. Numai că, na, vânătăile, nasul și buzele sparte, coastele rupte, alea rămân și se văd, chiar dacă nu le simt, așa că uneori, când simt că urmele ar fi prea vizibile, îl mai opresc.

Sunt și zile bune cu tata la gater. Uneori, dacă nu e abțiguit de dimineață, când vine și el aduce ceva de mâncare și stăm și mâncăm împreună. Câteodată îi numai pâine cu margarină și parizer, bună și aia, dar uneori vine cu cartofi și pulpe de pui pe care le facem repede pe disc în fața gaterului. Niciodată n-am răbdare să se prăjească pulpele, de cele mai multe ori le mănânc aproape crude. Alea îs cele mai bune. Odată o adus macrou congelat, că nu o găsit pulpe. Ăla nu mi-o plăcut.

Cel mai mult îmi place cașcavalul. Dar cașcavalul e scump. Prima dată am mâncat în clasa a opta. Tocmai începusem micul meu biznis cu taxa de protecție în școala generală. Și cu primii bani strânși de la fraieri asta am făcut, am mers direct la alimentară și am cumpărat o roată mare de cașcaval. Se topea în gură. Lui tata nu i-am dat. Am mâncat-o pe ascuns. Feliuțe mici, să țină cât mai mult. O țineam sub pernă și tăiam noaptea cu un cuțitaș feliuțe pe care le mâncam pe întuneric. Nu că trebuia să fac așa mare efort să mă ascund, tata era oricum muci, dar era secretul meu și îmi plăcea sentimentul.

Acum am bani să îmi cumpăr cașcaval când vreau eu, de când am ajuns la liceu s-au înmulțit fraierii care cotizează. Eu le zic fraieri, dar unii îmi sunt chiar dragi. Și niciodată, dar niciodată nu m-am dat înapoi de la cuvântul dat. Dacă vreunul dintre cei care mi-au dat taxa are probleme, indiferent cu cine, îi rup mâinile. Odată a venit la mine unul de-a noua, de pe sate, stă la cămin, ăștia sunt carne de tun, plângând că nu îmi mai poate da taxa, că trebuie să-i dea lui Chinezu, că ăla e mai mare și ne bate pe amândoi. Chinezu e un hăndrălău de vreo 25 de ani, bodyguard la discotecă, la VIVA. I-am zis să nu-i dea nimic, să-l lase să vină după el la liceu, că mă ocup eu. Când a venit Chinezu să colecteze l-am aruncat pe geam de la etajul întâi. Îmi pare rău că nu eram la doi, așa și-a rupt doar un picior. Dar de atunci s-a învățat să nu se mai bage pe teritoriul meu.

Și asta ziceam, acum am bani de cașcaval. Nu mai mănânc pe ascuns, dar nici nu aduc bani în casă. Tata să se descurce cu cât facem din gater. Oricum 90% îi bea. Când luăm banii de la austrieci primele săptămâni bea numai vodcă scumpă și face cinste la toți frânarii din oraș, că deh, cine-i ca el. Apoi, până la următoarea plată bagă spirt, nici nu-l mai îndoaie cu apă, nici nu-l filtrează. Uneori mă rog să orbească, să scap de el pe la gater. Mai mult mă încurcă. Dar pe de altă parte îl și înțeleg. Mi-e milă de el într-un fel, dar nu știu cât îi de bine să-ți fie milă de taică-tu. De când o murit mama n-am mâncat o masă caldă făcută acasă. Știe să gătească, când eram mic țin minte că făcea ciorbe și ciulamale și tot felul, gătea cot la cot cu mama. Știe, numai că n-o mai avut chef. Dar ceva tot pot să apreciez, că de când s-o dus mama nu l-am văzut niciodată cu altă femeie. Și nici nu am auzit să fi umblat. Și asta parcă mă face cumva să simt că îi în continuare tata, deși de cele mai multe ori nu simt așa, mai mult un om de care mă tot împiedic la gater.

Ați văzut vreodată un câine care se sinucide? Eu am văzut. Eram mic, o conduceam pe mama la gară, mergea la tratament, la Cluj. Când s-a auzit sirena locomotivei a ieșit din spatele gării și s-a dus și s-a pus fix pe linie. Era bătrân, lihnit și bolnav. Își târa un picior după el și i se vedeau toate coastele. Oamenii au început să strige la el și să arunce cu pietre, ca să se dea de pe linie, dar nu s-a mișcat. Când l-a tăiat locomotiva în două tata mi-a pus mâna la ochi. Am auzit doar un scâncet. Nici n-a urlat. Doar a scâncit ușor. Apoi m-a luat repede de acolo și n-am apucat nici să o iau pe mama în brațe. Mama s-a întors de la Cluj într-un sac, n-am avut bani de sicriu de cumpărat. I l-a făcut tata, la gater. Îi dădeam scândură la mână și el bătea cuie. Am îngropat-o în curte, în deal, la o sută de metri de casă. Și în tot timpul ăsta mă simțeam vinovat, că nu mă gândeam la mama, încă nu puteam să-nțeleg c-a murit, mă gândeam la câinele ăla și cum l-a tăiat ca pe-un parizer și el doar a scâncit. Tata a plâns mult, dar eu parcă eram amorțit, parcă nu puteam să simt nimic, așa cum nu puteam să simt durere fizică și încă nici nu știam. Apoi s-a întâmplat ceva invers, cu timpul, eu am început să mă dezmorțesc și să simt tot mai mult lipsa mamei, iar tata a început să împietrească. În vreo doi ani el era cel care nu mai simțea nimic. Era anesteziat pe dinăuntru. Și nu doar de alcool.

Nu știu ce m-aș face fără gaterul ăsta. Îs aproape zece ani de când trag aici zi de zi. E cumva a doua mea natură, adevăratul acasă. Că de cocioaba în care trăim n-aș prea putea spune asta. Un pat în care să pui capul când nu mai poți de oboseală. Niște pereți scorojiți de igrasie. Un acoperiș putred care cade pe noi. O bucătărie cu mucegai, camere cu pânze de păianjen și din fiecare colț, parcă, ochii lu’ mama, care ne privesc dojenitor, cu tristețea aia cu care se uita mereu la noi înainte să plece. Dar cine să aibă putere să schimbe ceva? Lucrurile sunt așa cum sunt și cu oricâtă dojană s-ar uita ea la noi de prin podișoare și dulapuri, unde unele lucruri au rămas exact așa cum erau când era ea, neatinse, ea nu mai e cu noi. Ne-a lăsat nimănui. Așa că nu-mi place să merg acasă decât când sunt rupt și știu că de cum am ajuns, pun capul pe pernă și mă trezește câinele dimineață. De asta stau uneori la gater și până la 1, 2 noaptea. Până simt că adorm cu lemnul în mână.

Tata zice că gaterul m-o făcut așa mare, și munca cu lemnul. Posibil. Nu știu ce să zic. Eu cred că mama îmi dă putere. Nu țin minte să fi avut cine știe ce forță înainte să moară. Dar când mă gândesc la ea simt că mă umple un fel de energie și parcă pot face orice. Sunt deja mulți ani de când lucrez mai abitir decât tata și parcă văzând asta a lăsat tot mai mult pe mine, de parcă are slugă la gater și nu fecior. Tata are un metru optzeci și e slab ca un țâr. Eu am 17 ani, doi metri și 130 de kilograme. Dar nu vezi grăsime pe mine, proful de sport zice că sunt o bucată compactă de mușchi. Nu-s definit, cum sunt ăia de prin revistele de culturism, sunt doar mare și lemnos, ca lemnul pe care îl lucrez. Și poate că da, poate că gaterul m-a făcut așa, că tata sigur nu. Zicea profa de biologie odată că suntem ceea ce mâncăm, și atunci m-am gândit eu că poate suntem și ceea ce lucrăm.

De asta mi se zice Samson. Eram o dată la exploatare, sus, să iau niște bușteni să îi aduc la gater la prelucrat și întârziau să îmi încarce căruța, că lipsea șoferul de pe utilaj. Așa că am început să iau eu buștenii și să îi duc în căruță, unul câte unul, de au rămas butinarii cu gura căscată. Un trunchi gros-gros de stejar, pe care l-am luat în cârcă și l-am pus în căruță, mi-au spus că l-au putut muta doar cu TAF-ul. Cică avea vreo 200 de kilograme, dar mie nu mi s-a părut așa greu. De atunci mi-au spus toți Samson și așa mi-a rămas. Nu știu exact cine a fost Samson ăsta, am înțeles că era ceva mare și tare prin Biblie. Eu n-am citit Biblia. Nu mă interesează prea tare cum îmi zic, atâta vreme cât mă respectă și stau la distanță, să nu mă calce pe coadă. Samson vor să-mi zică, Samson să fie. Dar nu vă jucați cu Samson.

Cosmin PERȚA

fragment din romanul Ca să nu se aleagă praful de toate (Polirom, 2023) de Cosmin Perța

III. Liceul

După povestea din Paradis am început să dau din nou pe la școală. Nu de drag de ore, fiți pe pace, mă îndrăgostisem de-o fată și voiam să stau mai mult pe lângă ea. Într-o seară am scos-o la o plimbare în oraș. Ne-am oprit la o tonetă să luăm înghețată. Nu aveau decât din aia scumpă, la cornet. Aveam mălai, dar din principiu nu puteam să dau atâția bani pe o înghețată. Așa că am pus-o pe ea să cumpere gumă și cât vânzătoarea era ocupată am forțat lacătul frigiderului și am luat două cornete. În parc, după ce ne-am îndepărtat, le-am scos de sub geacă. Mă așteptam să se distreze, dar nu, ea a fost șocată, că vezi-doamne am furat. Ce dracu’ furasem? Două înghețate? M-am enervat atât de tare că mi-a sărit din cap toată îndrăgosteala. Am dat cu ele de pământ și am lăsat-o singură în parc.

Deși eram în mod clar cel mai puternic din liceu, sau poate tocmai de asta, îmi era foarte greu să am relații cu fete. Băieții roiau în jurul meu, căutând protecție și prietenie, dar fetele, dacă nu erau cu totul panarame, țineau o oarecare distanță. Da, panaramele mă curtau, dar mie nu îmi plăceau panaramele. Eu voiam fete cuminți. Poate nu eram eu cel mai arătos băiat, dar totuși, în capul meu, forța trebuia să compenseze.

Sunt sărac, mă îmbrac neîngrijit și murdar, dar nu mi-e frică de nimeni, lor însă le e frică de mine, de asta nu îndrăznește nimeni să mă ia la mișto. Încet-încet m-am obișnuit cu lumea lor, cei mai mulți sunt copii de condiție bună, dar ei nu știu nimic despre lumea mea, n-au intrat acolo. Am fost învățat să nu profit de nimeni, indiferent dacă o duce mai rău sau mai bine decât mine. Așa că, deși aș putea să fiu un tartor și să îi storc de bani, sunt corect. Ei îmi plătesc taxa, eu îmi fac treaba. Nu cer mai mult, nu iau pielea de pe nimeni, nu le iau ultimii bani din buzunar. Ba chiar pe unii mai slabi de minte, de la Casa de copii, îi apăr gratuit în fața celorlalți. Ei nu ar avea de unde să mă plătească. Și dacă plătesc îi apăr chiar și pe țigani. Tata urăște țiganii, zice că îi fură sculele de la gater, deși nu știe niciodată cine le fură. Zice că și mama i-a urât, că a încercat o dată unul să o violeze, dar nu știu dacă e adevărat, tata când bea spune multe, unele inventate. Mie nu-mi pasă prea mult dacă sunt sau nu țigani. Asta e părerea mea, chiar dacă n-am fost crescut așa. Dar și dacă-l prind pe vreunul cu mâna în pungă i-am rupt-o.

Nu mă aștept ca oamenii din jurul meu să-mi spună adevărul, dar de multe ori tare aș vrea să îi pot crede. Când îmi spune unul „n-am bani la mine”, să-l cred că nu are și că o să mi-aducă data viitoare, cum promite. Dar cei mai mulți nu-i aduc nici data viitoare și dacă încep să îi caut au bani la ei, uneori îi bagă-n adidași. De ce se comportă așa cu mine când eu vreau să fiu domn cu ei? Așa nu mai pot să fiu domn și scatoalcele sunt pe drept meritate.

Îmi place să citesc în ascuns. Nu manuale, școala nu mă interesează deloc. Dar îmi plac romanele. Mă ajută să visez la tot felul de lucruri pe care aici nu le am. Și îmi plac aventurile. Însă nu vreau să se știe că citesc, în anturajul meu e rușinos. Uneori merg la biblioteca liceului și o rog pe bibliotecară să mă lase în depozit, acolo nu mă vede nimeni și citesc și câteva ore. Am și furat câteva cărți de acolo. Nu multe, nu vreau să-i fac probleme bibliotecarei, e drăguță cu mine. Uneori mai cumpăr cărți când nu mă vede nimeni. De la mama mi se trage, ei îi plăcea mult să citească și avea sute de cărți. După ce a murit, tata i le-a mutat pe toate în pod. Uneori merg în pod și citesc și mă gândesc la ea citind din aceeași carte. Alteori iau câte una cu mine la gater și când fac câte o pauză mă întind pe iarbă, sau în rumeguș, și citesc. Ăsta e micul meu secret. Dacă s-ar afla, ar crede toți că sunt moale. Poate de asta mă iubește profa de română. Ea și proful de sport sunt singurii care mă apără în cancelarie ori de câte ori e ceva. Odată i-am adus flori la școală. Strânsesem un buchet mare de flori de câmp pentru mama, să i le pun pe mormânt, dar nu încăpeau toate în conserva pe care o țineam acolo pentru flori, așa că restul le-am legat cu un elastic și i le-am dus profei de română. Mi-a zis „mulțumesc” și s-a fâstâcit. Era îmbujorată toată.

Iar mama. Mă iubea atât de mult, simțeam asta prin toți porii, încât îmi era rușine de ea, o simțeam ca pe o apăsare. Aveam de abia vreo patru ani, dar orice îmi spunea ascultam cu sfințenie, iar când făceam vreo boacănă și mă dojenea îmi lăsam privirea în pământ, sfâșiat de vinovăție. Uneori mă simțeam obosit, îmi doream să dispară, să pot face tot ce voiam, fără să mă mai simt vinovat, fără să mai simt rușine, fără să mai fiu obligat să fac ce e bine. Nu simțeam dragoste și mulțumire în momentele alea, cât de mic eram, mă simțeam sufocat. Apoi ea a plecat și nu s-a mai întors niciodată, iar vinovăția pe care o simțeam era de zeci de ori mai mare decât fusese înainte. Dacă mama dispăruse pentru că mi-am dorit eu să dispară și să mă lase în pace?

În clasa a noua, din pricina înălțimii, proful de sport m-a băgat imediat în echipa de volei. Am învățat repede mișcările, deși nu eram eu cine știe ce jucător de echipă, însă când ajungeam la fileu făceam dezastru. La un antrenament am lovit mingea atât de tare încât nu a mai sărit din podea. S-a lipit acolo și a făcut „fssss”. O spărsesem. E drept că era o minge foarte uzată, dar nimeni nu mai văzuse așa ceva. Am început să câștigăm meci după meci. La început campionatul județean, apoi am ieșit pe locul al doilea la campionatul național. Le-am adus și un titlu de campion național, dar la aruncarea greutății. De asta, cu toate „ieșirile mele violente”, cum le zice directoarea, sunt important pentru ei. Liceul nostru nu mai avusese asemenea rezultate sportive în toată istoria lui. Așa că, într-un fel, îmi și permiteam.

Asta până la faza cu proful de chimie. Mi s-a spus că agresiunile asupra altor elevi sunt greșite și vor fi pedepsite când va fi cazul, dar că agresiunile asupra unui profesor sunt intolerabile și dacă se va repeta nu voi mai termina niciodată liceul.

Și s-a repetat. Cu proful de matematică.

Nu mă pot controla când mă ia cineva la mișto. Simt așa, un val de sânge fierbinte care îmi urcă la cap și de acolo înainte totul se încețoșează, uneori nici nu-mi amintesc exact ce-am făcut, de parcă mă uit la imagini prin apă. Ca atunci când eram mic și cum nu aveam note bune la școală tata voia să mă pedepsească. Și pentru că știa deja că nu simt durere, inventase o metodă nouă. Mă băga în ciubărul din care se adăpau vacile și, ținându-mi mâna în gât, mă scufunda în apă până nu mai aveam oxigen. Apoi repeta până era aproape să mă înec. Uneori, de sub apă, dacă nu era foarte tulbure, îl priveam drept în ochi. Asta îl enerva și mai tare, dar eu o făceam pentru că era ciudată realitatea văzută prin apă, fără sunet, distorsionată, și totul parcă se petrecea cu încetinitorul. Apoi am crescut și nu am mai încăput în ciubăr, apoi nu am mai avut nici vaci și ciubărul l-am spart pentru lemne de foc.

La o oră, proful de mate a început să se amuze cu toată clasa pe seama unei lucrări de-ale mele, spunând că nu merită nici măcar punctul din oficiu și că sunt un dezastru ambulant. Am fiert, pur și simplu, m-am ridicat și am aruncat banca cât colo, de parcă era o cutie de chibrituri. Colegii au început să țipe și s-au bulucit afară pe ușă. Proful de mate a înghețat în scaun și a început să tremure. M-a amuzat chestia asta, așa că nu l-am lovit, doar am ieșit din clasă și am rupt clanța, ca să nu mai poată ieși. Au deschis ușa cu meșteri care au dezasamblat yala.

Și așa am ratat orice șansă de a mai ajunge la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde proful de volei zicea că aș fi avut un mare viitor.

Cosmin PERȚA

fragment din romanul Ca să nu se aleagă praful de toate (Polirom, 2023) de Cosmin Perța

Cristian Teodorescu

CRISTIAN TEODORESCU s-a născut în 1954, la Medgidia. A absolvit în 1980 Facultatea de Filologie a Universității din București. E senior redactor la revista „Cațavencii”. Cărți publicate:  Maestrul de lumini (1985, Editura Cartea Românească, București).Tainele inimei (Editura Cartea Românească, București, 1988); Faust repovestit copiilor mei (Editura Alex, 1991); Povestiri din lumea nouă (Editura RAO, București, 1996); Îngerul de la benzinărie (Editura Paralela 45, Pitești, 2003); Medgidia, orașul de apoi (Editura Cartea Românească, București, 2009); Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui (Editura Cartea Românească, București, 2015); Cartea pisicii (Editura Polirom, 2017, Iași) – în colaborare cu Octavian Mardale. București, marea speranță (Editura Polirom, 2019) Tatăl meu la izolare (Editura Polirom, 2021)

Premiat cu Premiul PEN România 2016, acordat ex aequo și lui Bogdan Ghiu. A obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă al USR (1997), Premiul pentru roman al USR (2010) şi alte câteva premii ale unor ziare şi reviste. Premiul pentru roman al revistei Observator Cultural (2022). A fost tradus în Olanda, Franţa, Cehia, Statele Unite, Muntenegru, Polonia şi Ungaria.

Cînd a căzut Parisul*

Se aud noaptea nişte chiote prin oraş. Căcăcioşii de francezi pierduseră Parisul! Fiurerul răzbunase Germania. Iar tînărul stat legionar era cu el! Cum singurul dintre gardişti care avea radio, un Telefunken, era domnul Stelian, lumea din oraş nu avea încredere în ştirile pe care le ventilau băieţii lui de prăvălie, deşi în ultimele luni se cam adevereau. Dimineaţă însă, cînd au venit ziarele, nu mai era nimic de zis. Parisul căzuse. Maiorul Scipion era pregătit pentru această veste. Nu era singurul. Şeful gării spera totuşi într‑o minune. Judecătorul se temea că după Paris germanii vor intra şi în Londra.

Imamul, care avea şi el radio, le spunea credincioșilor săi, vinerea, la geamie, să se ţină deoparte, dar în particular nu‑şi ascundea admiraţia faţă de marele cuceritor. Totuşi, cînd a aflat că nemţii ocupaseră Parisul, a început să aibă îndoieli că marele cuceritor era inspirat de Allah.

Cîrciumarul Fănică nu ştia ce să creadă. Dacă era război, cineva trebuia să‑l cîştige. Şi dacă n‑ar fi fost conflictul său cu domnul Stelian, ar fi recunoscut pe faţă că îl admiră pe acest om care voia să devină stăpînul Europei. Dar după chiotele gardiştilor care îl treziseră din somn, Fănică s‑a dat jos din pat, a luat aparatul de fotografiat și s‑a dus în gară. Peronul era bine luminat, dar nu atît încît Fănică să poate face poze de care să se poată folosi după aceea. Ceea ce i‑a sporit temerile a fost că în noaptea aceea n‑a încercat nimeni să‑i spargă geamurile. Cînd a venit primul tren dinspre Bucureşti şi băieţii cu ziare s‑au repezit la vagonul poştal să le primească, dacă tot nu mai avea somn s‑a dus şi el să‑şi ia Universul mai devreme. „Da, domnule, a căzut Parisul!”, s‑a trezit Fănică vorbind singur, cu ziarul în mînă. Îi venea să se ducă la şeful gării să discute, dar ferestrele apartamentului domnului Tudorică nu erau luminate. A intrat în restaurant.

Era rîndul lui Ionică să ţină localul deschis pînă dimineaţa. Chelnerul primise deja ziarele de la băiatul care le aducea pentru restaurant, să aibă clienţii ce citi.

Ionică stătea la una dintre mesele din mijlocul sălii de la clasa întîi. Îi ţineau de urît o ceaşcă de cafea şi o sticlă de vin. Fănică s‑a aşezat lîngă el. Şi‑a umplut un pahar de vin şi l‑a dat peste cap. Apoi şi‑a aprins o ţigară. Ionică tăcea, iar lui nu‑i venea să‑l întrebe nimic. Chelnerul a lăsat ziarul şi luat o gură de cafea:

„Dom’ Fănică, s‑a împuţit treaba. Dacă a luat Hitler Parisul, îţi ia şi Stelică restaurantul!”.

„Şi tu ce‑o să faci?” Ionică a sorbit din paharul cu vin: „Eu plec, dar ce faci dumneata?”. Fănică a ridicat din umeri. El nu putea să plece. Îşi băgase toată agoniseala în restaurantul ăsta. „Dom’ Fănică, pentru ăştia nu contează agoniseala dumitale!”

În aceeași dimineață, Sarchis, băcanul armean care avea o hartă a Europei în cămăruţa din spatele prăvăliei şi care urmărea mersul războiului, a ajuns la concluzia că drumurile cafelei se vor reteza din cauza războiului. A cumpărat cîteva zeci de saci de boabe de cafea verde şi a spus la cîrciuma din centru că dacă Parisul căzuse, americanii care aveau Statuia Libertăţii de la francezi vor intra şi ei în război. Ceea ce va bloca circulația internațională a cafelei. Tase, profesorul de franceză, care era invitat la Bucureşti de ziua Franţei, cît era el de prudent, s‑a dus la prînz să mănînce la restaurantul lui Fănică, numai de‑al dracu’, să arate că nu‑i era frică de cei care se bucurau de căderea Parisului. Cînd a început să‑şi facă siesta, l‑au luat temerile. După ce a fumat o ţigară în restaurant, a dat fuga acasă la domnul Stelian, să‑i spună că i‑a luat Dumnezeu minţile.

Sharia şi imamul*

Imamul Hassan era atît de înţelept, încît muezinul susţinea că se simte mai mintos cînd stătea lîngă el în moschee. Zilnic veneau la el scrisori din toată Turcia.

Îi cereau părerea imami şi muftii asupra unor chestiuni interpretabile din Calea cea Bună, în evaluarea păcatelor dreptcredincioşilor sau asupra unor pasaje pe care nu le înţelegeau din Coranul apărut la 1924.

Hassan îşi petrecea mare parte din zi şi din noapte răspunzînd acestor scrisori şi mai totdeauna părerile lui încheiau disputele. Îl implora turcimea să se ducă la Istanbul, dar imamul, care ar fi putut pleca oricînd, n‑avea copii, nici alte averi, nu se simţea pregătit să‑i părăsească pe credincioşii de aici din oraş. Nu mai rămăseseră mulţi turci după schimbul de populaţie, dar erau tătarii, musulmani hanefiţi şi ei, chiar dacă sărăcuţi şi mulţi necunoscători de carte. Imamul nu avea apucături de sfînt. Se ducea la bairamuri unde se făcea că nu‑i vede pe cei care se ameţeau şi nu le făcea observaţie femeilor care îşi dădeau cu roşu pe buze şi‑şi scurtau podoaba părului, să‑l cîrlionţeze.

În oraş n‑avea cu cine să joace şah. Singurul adversar aproape de măsura lui era Scipion, comandantul regimentului, pe care îl evita din cauza spiritului său cazon, lipsit de fineţe. Lumea în care se complăcea Scipion era mult prea simplificată pentru gustul imamului. Deosebirea dintre ei doi, care îi împiedica să se înţeleagă, era că maiorul considera un subiect de discuţie închis atunci cînd el îl vedea luînd o nouă întorsătură, chiar dacă Hassan accepta că între strategia armelor şi aceea a religiei existau chiar mai multe puncte comune decît i‑ar fi plăcut să recunoască.

Imamul aflase de la şeful gării că în oraş apăruse un cunoscător al jocului de table. După vreo săptămînă de tratative, şeful gării le‑a intermediat o întîlnire, cu public, la el acasă. Imamul ştia că lumea bună din oraş nu voia să aibă de‑a face cu nou‑venitul, dar această interdicţie nu‑l privea. Au stabilit să joace cinci partide, cu tablele şi zarurile şefului de gară.

Erau de faţă judecătorul, angrosistul Haikis, băcanul Sarkis şi Mangiurea, cîrciumarul din piaţă, spionul lui Stelian. Hussein s‑a lămurit imediat că omul din faţa lui nu era o persoană cizelată, dar era îndrăzneţ şi îi mergea mintea iute. Juca deschis şi muta pulurile atît de rapid, încît imamul îl bănuia că e în stare să trişeze. Hassan însuşi juca repede, dar cu o anumită ceremonie a mutărilor. El a cîştigat prima partidă şi i se părea că îşi stăpîneşte adversarul. În cea de‑a doua şi‑a dat seama că acest Fănică Theodorescu nu putea fi dominat. Avea instinctul probabilităţii şi un zîmbet cu care pesemne îşi făcea adversarii să greşească.

Nou‑venitul i‑a luat următoarele două partide la rînd, ceea ce lui Hassan nu i se mai întîmplase. În cea de‑a patra i‑a dat la început un marţ, apoi a jucat cuminte, ca şi cum l‑ar fi invitat să cîştige. Poate, şi‑a imaginat Hassan, aştepta o linie cîştigătoare. Dar în ultima partidă, Fănică i‑a luat două linii aproape pe nerăsuflate, apoi s‑a întors la acelaşi ciudat joc cuminte.

După ultimul joc, imamul a fost sigur că nou‑venitul l‑a lăsat să cîştige în numele unei partide cu o miză mai importantă pentru el. A simţit în strîngerea de mînă a cîrciumarului învins o complicitate ironică vecină cu mulţumirea. În timp ce martorii erau fericiţi că el cîştigase, dar se uitau cu admiraţie la tînărul cîrciumar căruia îi lipsise o linie ca să‑l învingă. Imamul s‑a întors acasă, contrariat, după miezul nopţii. Poate că prin zarurile aruncate de nou‑venit primise un semn, chiar dacă el cîştigase. Dar soţia sa îşi despletise părul şi îl aştepta, mai sigură de el ca niciodată.

Cristian TEODORESCU

*fragmente din volumul ”Medgidia, orașul de apoi” de Cristian Teodorescu, Editura Polirom, 2012